20lik Diş Çekimi

20lik Diş Çekimi
20lik Diş Çekimi
20lik Diş Çekimi
20lik Diş Çekimi
20lik Diş Çekimi

20lik Diş Çekimi

Yirmi yaş dişleri (veya üçüncü azı dişleri), yetişkin dişlerinde gelişen son dişlerdir ve ağzın en arkasında ortaya çıkarlar. FK DENT Diş kliniği olarak sıklıkla yaptığımız işlemlerden biri 20lik Diş Çekimi işlemidir. Bazı kişilerde 20lik dişler hiç gelişmez ve bazı kişilerde hiç çıkmaz veya tamamen gömülü kalır. Ancak bazılarımız için yirmi yaş dişleri, diş arkında yer olmaması nedeniyle kısmen çıkar ve problemler burada başlayabilir. Kısmen çıkmış 20lik dişlerin temizlenmesi zorlaşabilir ve tekrarlayan enfeksiyonlara ve çürümeye eğilimli olabilir. Bu nedenle 20lik diş çekimi işlemi gerekebilir.

20'lik Diş Çekimi Gerekli midir?

20lik dişler, sadece gömülü oldukları veya "sıkıştıkları" için çekilmek zorunda değildir. FK DENT Diş Kliniği olarak yapılacak muayene sonrası çekim işleminin gerekli olup olmadığı belirlenecektir. Aslında yirmi yaş dişlerinin ne zaman çekilmesi gerektiği konusunda net bir ulusal kılavuz var, ancak bu durum yenilenmeye başlanıyor. Aşağıdakilerden biri veya birkaçı sizin için geçerliyse 20lik diş çekimi gerekebilir:

20lik dişlerinizin çürüme (çürük) belirtileri varsa;

20 yaş dişiniz önündeki dişe (ikinci azı dişiniz) zarar veriyorsa;

20lik dişiniz, kist veya tümör gibi ilişkili patolojilere sahipse;

Bilgelik dişi olarak da bilinen 20lik dişinizin taç çevresinde (perikoronit) antibiyotik gerektiren tekrarlayan enfeksiyonlar oluşuyorsa.

Gömülü üçüncü azı dişlerinin aktif tedavisi için daha az yaygın başka nedenler de vardır, ancak önemli olan, sorun yaratmayan asemptomatik gömülü yirmi yaş dişlerinin mutlaka 20lik diş çekimi işlemini gerektirmediğidir. Ek olarak, bilgelik dişleri ön dişlerin "kalabalıklığı" için suçlanamaz (ve bu onların çıkarılması için bir neden değildir).

20lik diş 2

20'lik Diş Çekimi İçin Gerekli Röntgenler

Genellikle ağzınızın panoramik radyografisini (ortopantomogram veya OPG) istenmektedir. Bu da tüm dişleriniz ve çene eklemleriniz hakkında iyi bir genel bakış sağlar. Bu röntgen özellikle 20lik dişinizin alt çenenizin içinden geçen ve alt dudağınıza ve çenenize duyu sağlayan bir sinir olan alt alveolar sinir (IAN) ile ilişkisini göstermekte iyidir.

Az sayıda hastada OPG röntgenin net bilgi vermediği durumlar olabilmektedir. Bu durumda koni ışınlı bilgisayarlı tomografi (CBCT) taraması istenmektedir. Bu, 20lik dişin ve sinirinizin düşük radyasyon dozlu 3 boyutlu bir görüntüsüdür. Osmangazi FK DENT Diş kliniği olarak son teknoloji röntgen cihazlarımız sayesinde 20lik diş çekimi öncesinde detaylı tetkikler yapıyoruz.

20'lik Diş Çekimi Ameliyatı Riskli midir?

Tüm ameliyatların riskleri vardır ve üçüncü molar cerrahisi gibi "basit" ameliyatlar istisna değildir. Neyse ki bu riskler nadirdir. Üçüncü molar cerrahisini takiben düşük dereceli ağrı ve rahatsızlık olması olasıdır. Bu durum vakadan vakaya değişebilir, ancak genellikle hastalara 20lik diş çekimi ameliyatından sonraki ilk 48 saat içinde ağrı ve şişliğin olacağı, ancak bu iyileşmenin bir hafta içinde neredeyse evrensel olduğunu söylenebilir. Az sayıda hastada ağrının bundan daha uzun sürmesine neden olabilecek bir enfeksiyon gelişebilir, ancak bu durum yaygın değildir. Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak bugüne dek gerçekleştirdiğimiz 20lik diş çekimi işlemlerinden sonra herhangi bir hastamızda komplikasyon veya enfeksiyon gelişmemiştir.

Tüm hastalara, herhangi bir kontrendikasyon olmaması koşuluyla, gerektiğinde kodein fosfatlı buz paketleri ve düzenli parasetamol kullanmasını önerilir. Ameliyat sonrası antibiyotiklerin rutin olarak reçete edilmesi tavsiye edilmez, çünkü bu nadiren doğrulanır ve kanıtlar profilaktik kullanımlarını desteklemez.

20lik dişlerinin yakınında iki önemli sinir vardır: lingual sinir (dilin ön üçte ikisine duyu ve tat sağlayan) ve alt alveolar sinir (IAN) (alt dudak ve çeneye duyu sağlayan). Bu sinirlerin her ikisinde de son derece nadir durumlarda tam duyu kaybı (uyuşma) ve/veya nöropatik ağrı ile sonuçlanabilecek geçici veya kalıcı duyusal değişiklik riski vardır. Bunlar ortalama olarak 250 hastada 1'den daha azında görülür.. Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak 20'lik diş çekimi öncesinde yüksek bir sinir yaralanması riskine sahip olup olmadığınızı belirlemeyi ve bu riske karşı atılacak adımlar konusunda size gerekli bilgileri veriyoruz.

20lik diş 1

20'lik Diş Çekimi Alternatifleri Nelerdir?

Açıkça tedavi görmeme seçeneği her zaman vardır. Düzenli enfeksiyonlarınız varsa ve/veya gömülü dişle ilişkili patoloji varsa bu istenmeyebilir. Daha düşük risk stratejileri şunları içerebilir:

Operkülektomi: Alanın temizlenmesini kolaylaştırmak için yirmi yaş dişinin etrafındaki iltihaplı diş etinin çıkarılması;

Koronektomi: 20 yaş dişinin sadece kuronunun çıkarılması, köklerin geride bırakılması ve bunların "gömülmesi". Koronektomi, rağbet gören bir tedavi seçeneğidir ve ortalamadan daha yüksek bir komplikasyon riskine sahipseniz, bu tedavi önerilir. Koronektomi, IAN riskini en aza indirir, ancak hastaların yaklaşık %20'sine kadar herhangi bir yerde, enfekte olacağından "gömülü" köklerin daha sonra çıkarılması gerekecektir. Tekniğin güçlü savunucuları, bu köklerin IAN'dan "göç ettiğini" ve ne olursa olsun riski azalttığını savunuyorlar. Osmangazi FK DENT Diş kliniği olarak, ilk muayenede veya planlanmış tedavi seansından çok önce tüm bilgilerin elinizde olmasını sağlıyoruz.

Uyanık (lokal anestezi) veya uykuda (genel anestezi) 20lik diş çekimi işlemi yapılabilir. İlkini yaptırmaya karar verirseniz, tedavinizin Osmangazi FK DENT Diş Kliniğinde yapılması mümkün olmaktadır. İkincisini tercih etmeniz durumunda Diş Hastanesi imkanları yeterli olacaktır.

Gömülü Diş Nedir?

Herhangi bir diş gömülü olabilir. Köpekler, gelişmekte olan kemerde yer olmaması nedeniyle özellikle etkilenmeye veya gömülmeye meyilli olan dişler damağın altında kalabilir. Dikkaldırım FK DENT Diş Kliniği bünyesinde çalışan, Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Sema Çetin bugüne dek yüzlerce gömülü diş operasyonu gerçekleştirmiştir.

Gömülü Diş Tedavisi Nedir?

Bazı gömülü dişler basitçe kendi haline bırakılabilir. Bu, özellikle komşu dişlere zarar vermiyorsa ve hastalar dişlerini "düzeltmek" için aktif ortodontik tedavi aramıyorsa söz konusu olabilir. Bu durumlarda, tüm tedavi seçenekleri konusunda FK DENT Diş kliniği tarafından detaylı olarak bilgilendirilirsiniz.

Bir ortodontiste göründükten sonra, gömülü dişlerin çekilmesini veya açığa çıkarılmasını isteyebilirsiniz. Bu tedavilerden herhangi biri bir ortodonti uzmanının üzerinde anlaşmaya varılmış bir tedavi planı kapsamında yapılabilir. Gömülü dişleri "açığa çıkarmak", ortodontistinizin, genellikle gömülü dişe bağlı bir altın zincir kullanarak, üzerinde anlaşılan bir tedavi planının parçası olarak onları ark hattına getirmesini sağlar. Bu durumlarda tedavi planının sizinle ortodontistiniz arasında kararlaştırıldığını ve gömük dişlerin ortaya çıkarılması konusunda teknik alt yapı ile 20lik diş çekimi işleminde olduğu gibi sağlıklı bir şekilde çıkarılması sağlanır.

20'lik Diş Çekimi Fiyatları

Her hastanın durumu farklıdır, bu yüzden FK DENT Diş Kliniği olarak 20lik diş çekimi ameliyatından önce sizinle bir konsültasyon yapıyoruz. Bu, olası maliyetleri önceden sunmamızı sağlamaktadır.

Yirmi yaş dişlerinin maliyetini etkileyen faktörler:

Kullanılan Anestezi,

Diş Görüntüleme de çekilecek röntgenler,

Çekilen Diş Sayısı,

Etki Düzeyi.

Genel olarak tek 20lik diş çekimi fiyatları, 2022 yılı için klinikten kliniğe değişmekle birlikte 500 TL ila 800 TL arasında olmaktadır. FK DENT Diş kliniği olarak her ağız ve diş sağlığı tedavisinde olduğu gibi 20lik diş çekimi fiyatları konusunda da en uygun fiyatları ve ödeme seçeneklerini sunuyoruz.

20'lik Diş Çekimi Sonrası Ağrı

Yirmi yaş dişleri çekildikten sonra bir miktar şişlik, ağrı ve kanama normaldir. Ağrı veya kanama aşırı ve dayanılmaz ise hemen diş hekiminizi arayın. Ameliyattan sonraki üçüncü gün semptomlarınız büyük ölçüde düzelecektir. Ameliyattan sonraki bir hafta içinde tüm ağrı ve kanamalar gitmiş olmalıdır.

Bazı komplikasyonlar enfeksiyon veya sinir hasarı belirtisi olabilir. Bu belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız mutlaka diş doktorunuzu arayın;

Yutma veya nefes almada zorluk,

Ateş,

Ağrıyı dindirmede etkili olmayan ilaç,

Zamanla kötüleşen şişlik,

Uyuşma,

Burnunuzdan kan veya irin gelmesi,

Gazlı bez tuttuğunuzda ve basınç uyguladığınızda durmayan kanama.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Kırık Diş Tedavisi

Kompozit Dolgu Tedavisi

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.