Ağız İçi Yaraları

Ağız İçi Yaraları

Ağız İçi Yaraları

Ağız İçi yaraları, diğer bir deyişle Aftlar ağız içinde ağrılı yaralardır. Stres, ağzın iç kısmındaki küçük yaralanmalar, asitli meyve ve sebzeler ve sıcak baharatlı yiyecekler, ağız içi yaraları aftların gelişimini tetikleyebilir.

Ağız İçi Yaraları Aftlar Nelerdir

Ağız İçi Yaraları Aftlar, ağız astarında oluşan küçük sığ ülserlerdir. Ağız İçi Yaraları Aftlar için tıbbi terim "aftöz ülserler" dir. Canker yaraları, etrafı kızarıklıkla çevrili beyaz ila sarımsı ülserler olarak başlar. Genellikle çok küçüktürler (1 mm'den az), ancak çap olarak ½ ila 1 inç arasında büyüyebilirler. Bursa Osmangazi FK DENT Diş kliniği olarak her ağız ve diş sağlığı rahatsızlığında olduğu gibi Ağız içi yaraları konusunda da hastalarımızın tedavi sürecinde daha donanımlı ve bilgili olmalarını sağlamak maksadı ile pratik ve bilgilendirici metinle yayınlamaya devam ediyoruz. Türkiye'nin En İyi Diş kliniği olmaya aday Bursa'nın En İyi Diş Kliniği Osmangazi Dikkaldırım FK DENT Diş Kliniği olarak alanında uzman ve En İyi Diş hekimlerimizle tüm ağız ve diş sağlığı problemlerinde son teknoloji ekipman ve tedavi yöntemleri ile sizlere en etkili ve en uygun tedavi seçenekleri sunmaktan gurur duyuyoruz. Ağız İçi Yaraları Aftlar ağrılı olabilir ve genellikle yemek yemeyi ve konuşmayı rahatsız eder. İki tür Ağız içi Yarası vardır:

Basit ağız içi yaraları aftlar: Bunlar yılda üç veya dört kez ortaya çıkabilir ve bir hafta kadar sürebilir. Herkes aft olabilir, ancak genellikle 10 ila 20 yaş arasındaki kişilerde görülür.

Karmaşık ağız içi yaraları aftlar: Bunlar daha az yaygındır ve daha önce bunlara sahip olan kişilerde daha sık görülür.

Ağız İçi Yaraları Neden Olur

Çoğu ağız içi yarasının kesin nedeni bilinmemekle birlikte, ağzın iç kısmında stres veya küçük bir yaralanmanın basit ağız içi yaraları aftlara neden olduğu düşünülmektedir. Narenciye veya asitli meyve ve sebzeler (limon, portakal, ananas, elma, incir, domates, çilek gibi) dahil olmak üzere belirli yiyecekler, bir ağız içi yarasını yani aftı tetikleyebilir veya sorunu daha da kötüleştirebilir. İbuprofen (Advil®, Motrin®) gibi nonsteroid antiinflamatuar ilaçların kullanımı başka bir yaygın nedendir. Bazen keskin bir diş yüzeyi veya diş telleri veya tam oturmayan takma dişler gibi diş aletleri de yaraları tetikleyebilir.

Bazı karmaşık ağız içi yaraları, bağışıklık sistemi hastalıkları olan hastalarda görülür. Bu hastalıklar arasında lupus, Behçet hastalığı, inflamatuar bağırsak hastalıkları (çölyak hastalığı, ülseratif kolit ve Crohn hastalığı dahil) ve AIDS bulunur. B-12 vitamini, çinko, folik asit veya demir eksikliği gibi beslenme sorunları olan hastalarda da ağız içi yaraları aftlar görülür.

ağız içi yara 2

Ağız İçi Yaraları Aftların Belirtileri Nelerdir

Aşağıdaki durumlarda bir ağız içi yarası ağrınız olabilir:

Ağzınızın içinde ağrılı bir yara veya yaralar, dilde, yumuşak damakta (ağzınızın çatısının arka kısmı) veya yanaklarınızın içinde olabilir.

Yaraların ortaya çıkmasından önce bir karıncalanma veya yanma hissi.

Ağzınızda kırmızı kenarlı, yuvarlak, beyaz veya gri renkli yaralar.

Ağız içi yaralarının büyük ve şiddetli ağrılı ol ası durumunda, ateşlenme, Fiziksel durgunluk, şişmiş lenf düğümleri gibi durumları yaşayabilirsiniz.

Uçuklar ile Ağız İçi Yaraları Aftlar ile Aynı Nedenle mi Olur

Hayır. Bu yaraların nedenleri çoğu zaman birbiriyle karıştırılsa da aynı değildir. Ateş kabarcığı veya herpes simpleks tip 1 olarak da adlandırılan uçuklar, ağrılı, sıvı dolu kabarcık gruplarıdır. Uçuklara bir virüs neden olur ve son derece bulaşıcıdır. Ağız içi yaraları Aftlara bir enfeksiyon neden olmaz ve bu nedenle bulaşıcı değildir. Ayrıca, uçuklar tipik olarak ağzın dışında görülür- genellikle burun altında, dudak çevresinde veya çene altında, ağız içinde ise aftlar oluşur.

Ağız İçi Yaraları Nasıl Geçer

Ağız içi yarası ağrısı genellikle birkaç gün içinde azalır ve yaralar genellikle bir veya iki hafta içinde tedavisiz iyileşir. Kank-A®, Zilactin® veya Orajel® gibi basit reçetesiz ürünler semptomları hafifletmek için alınabilir.

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği'nde yapacağımız kısa bir muayene ile önereceğimiz melhemin kullanılması ağız içi yaranızı kısa sürede geçirecektir. Büyük, ağrılı veya yenileri ortaya çıkmadan iyileşmeyen ağız içi yaraları, ağrı ve tahrişi azaltmak için reçeteli antibakteriyel ağız gargarası, kortikosteroid merhem veya reçeteli veya reçetesiz bir solüsyonla tedavi edilebilir.

Ağız İçi Yaralarına Ne İyi Gelir

Ağız içi yaralarının tedavisi olmamasına ve sıklıkla tekrarlamalarına rağmen, sıklıklarını şu şekilde azaltabilirsiniz:

Asitli, sıcak veya baharatlı yiyecekler de dahil olmak üzere ağzınızı tahriş eden yiyeceklerden kaçınmak.

Sakız çiğnemekten kaynaklanan tahrişi önlemek.

Yemeklerden sonra yumuşak kıllı bir fırça ile dişlerinizi fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak. Bu, ağzınızı ağrıyı tetikleyebilecek yiyeceklerden uzak tutacaktır.

Sodyum lauril sülfat içeren ağız hijyeni ürünlerinden kaçınmak.

Aşağıdaki durumlarda doktorunuzu veya diş hekiminizi aramalısınız:

Olağandışı büyük yaralar,

Yayılan yaralar,

Üç hafta veya daha uzun süren yaralar,

Tetikleyici gıdalardan kaçınmanıza ve reçetesiz satılan ağrı kesici ilaçlar almanıza rağmen dayanılmaz ağrı hissi,

Yeterince sıvı içme zorluğu,

Ağız içi yaralarının varlığı ile yaşanan yüksek ateş.

Ağız İçi Yarası Görüntüsü

Merck Kılavuzuna göre farklı koşullar ağız içi yaralarına neden olabilir. Nedene bağlı olarak farklı görünebilirler. Ağız yaraları, beyaz, sarı ve kırmızı dahil olmak üzere çevreleyen dokudan farklı bir renkte görünebilir.

Aşağıdaki resim ağız içi yaralarını göstermektedir. Bu görüntülerin bir teşhis sağlaması amaçlanmamıştır. Açıklanamayan ağız içi yaralarınız veya tekrarlayan veya uzun süren ağız içi yaralarınız varsa, teşhis ve tedavi için Bursa Osmangazi Dikkaldırım FK DENT Diş Kliniğimize gelerek uzman hekimimize muayene olabilirsiniz.

ağız içi yara 1

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.