Boğaz Kuruluğu

Boğaz Kuruluğu

Boğaz Kuruluğu

Özellikle soğuk kış aylarında boğaz kuruluğuna sık rastlanır. Fakat kuru boğaza ne sebep olur ve nasıl tedavi edilebilir?

Birinin boğaz kuruluğu geliştirmesinin birçok nedeni vardır. Nedenlerin çoğu önemsizdir, ancak bazen boğaz kuruluğu, altta yatan daha ciddi bir durumun sonucu olabilir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak ağız ve diş sağlığı alanında gelişen tedavi yöntemlerini süratle tetkik ederek hastalarımıza en doğru tedavi seçeneklerini sunmaya çalışıyoruz. Bu makale boğaz kuruluğunun nedenlerini, tıbbi tedavilerini ve ev ilaçlarını incelemektedir. Saman nezlesi ve diğerleri gibi alerjik durumlar boğaz kuruluğuna neden olabilir. Kuru boğaz için tıbbi tedaviler ve ev ilaçları mevcuttur. Boğaz kuruluğu semptomları 1 ila 2 haftadan uzun sürerse bir doktora görünmek iyi bir fikirdir.

Boğaz Kuruluğu Neden olur

Boğaz kuruluğunun farklı nedenleri ve ilişkili semptomları aşağıda incelenmiştir:

Saman nezlesi ve diğer alerjiler

Dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30 ila 40'ı alerjilerden etkileniyor. Bir kişinin mevsimsel alerjisi olduğunda, çevresindeki maddeler bağışıklık sisteminin aşırı tepki vermesine neden olur. Boğaz kuruluğuna yol açan saman nezlesinin yaygın tetikleyicileri: polen, çimen, toz akarları, evcil hayvan kılı, bazı yiyecekler. Mevsimsel alerjisi olan bir kişi için bu alerjenler, bağışıklık sisteminin histamin adı verilen bir kimyasal salmasına neden olur.

Boğaz kuruluğunun yanı sıra, alerjik reaksiyonda salınan histamin aşağıdakilere neden olabilir:

Öksürük,

Tıkalı veya burun akıntısı,

Kaşıntılı cilt, ağız veya gözler.

Ağzı açık uyumak

Bir kişi ağzı açık uykuya dalarsa, boğaz kuruluğu meydana gelir. Bu, bir kişi uykudayken ağzından nefes almaya başlarsa da olur. Ağız açık bırakıldığında hava, kişinin ağzını nemli tutmak için ürettiği tükürüğü kurutur. Sonuç olarak, uyandıklarında boğazları ve ağızları kuru hissedebilir. Uyurken ağzını açık tutan biri de horlayabilir ve ağız kokusuna neden olabilir.

Dehidrasyon

Bir kişi susuz kaldığında, boğaz kuruluğu olabilir. Diğer dehidrasyon belirtileri şunları içerir:

Çok susamış hissetmek,

Daha az idrar yapmak,

Koyu idrara sahip olmak,

Yorgunluk,

Baş dönmesi,

Dehidrasyon, yeterince su içmemekten kaynaklanır.

boğaz kuruluğu 2

Nezle, soğuk algınlığı

Boğaz kuruluğu, soğuk algınlığının bir belirtisi olabilir. Soğuk algınlığı, birkaç farklı virüsten birinin neden olduğu bir enfeksiyon için kullanılan bir terimdir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerine göre, bir yetişkin her yıl ortalama 2 ila 3 arasında soğuk algınlığına yakalanır. Soğuk algınlığı, bir kişinin boğazını kuru, cızırtılı veya ağrılı hissettirebilir. Altta yatan enfeksiyon ayrıca aşağıdakilere neden olabilir:

Burun akıntısı, tıkalı burun,

Hapşırma,

Öksürük,

Hafif ateş,

Vücut ağrıları.

Grip

Boğaz kuruluğu, grip olarak da bilinen grip belirtisi olabilir. Grip, bir grip virüsünün neden olduğu bir solunum yolu hastalığıdır. Grip semptomları genellikle bir kişi grip virüsüne maruz kaldıktan ortalama 2 gün sonra başlar. Grip, soğuk algınlığından daha ciddidir ve grip olan bir kişinin yatak istirahatine ihtiyacı olabilir.

Asit Reflü

Boğaz kuruluğu, asit reflü belirtisi olabilir. Yemek borusundaki asit, boğazın yanmasına ve kurumasına neden olur ve ayrıca:

Yutma güçlüğü,

Kuru öksürük,

Boğuk ses

Geğirme.

Bu durum için doğru isim gastroözofageal reflü hastalığı olup, kısaltılmışı GÖRH'dir. Mideden yemek borusuna asit gelmesine neden olur.

Bademcik iltihabı

Boğaz kuruluğu bademcik iltihabı belirtisi olabilir. Bu, genellikle bir virüs enfeksiyonundan kaynaklanan ancak bakterilerden de kaynaklanabilen bademcik iltihabıdır. Bademcikler, boğazın arkasında enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan etli topaklardır. Boğaz kuruluğunun yanı sıra bademcik iltihabı belirtileri şunları içerir: Bademcikler üzerinde şişmiş, kırmızı veya beyaz lekeler, Ateş, Boğuk ses Boyunda şişmiş lenf düğümleri, Baş ağrısı, Ağız kokusu, Boğaz ağrısı.

Boğaz Kuruluğuna Ne İyi Gelir

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak hastalarımızın tedavi ihtiyaçlarını etkili yöntemlerle karşılamanın yanında ağız ve diş sağlığı konularında bilgilendirme yapıyoruz. Boğaz kuruluğu için en iyi tedavi, aşağıdaki gibi altta yatan nedenlerin öncelikli olarak tedavi edilmesidir:

Saman nezlesi ve diğer alerjiler

Nazal dekonjestanlar saman nezlesinin neden olduğu boğaz kuruluğunu tedavi etmeye yardımcı olabilir. Saman nezlesi için tıbbi tedaviler şunları içerir:

Antihistaminik ilaçlar, bunlar reçeteli veya reçetesiz verilebilir

Kortikosteroid burun spreyleri, göz damlaları veya tabletler

Burun dekonjestanları

Nemlendirici göz damlası

Alerjen immünoterapisi (alerji aşıları)

İmmünoterapi, kontrollü koşullarda alerjenlere maruz kalmanın kademeli olarak arttırılmasını içerir. Bu, bağışıklık sisteminin bunlara karşı toleranslı hale gelmesine yardımcı olmayı ve zamanla alerji semptomlarını azaltmayı amaçlar. Saman nezlesi için evde yapılabilecek diyet ilaçları olrak aşağıdakiler tüketilmelisidir:

Zencefil: bilimsel çalışmalara göre, zencefilin anti-inflamatuar özellikleri saman nezlesi semptomlarını azaltabilir.

Sarımsak: Bu, antihistaminik etkisi olan bir antioksidan olan iyi bir kuersetin kaynağıdır.

Soğan: Bu başka bir iyi kuersetin kaynağıdır.

Ağzı açık uyumak

Boğaz kuruluğuna neden olan uykuda ağızdan nefes alma, aşağıdakilerle tedavi edilebilen burun tıkanıklığından kaynaklanabilir:

Burun dekonjestanları

Antihistaminikler

Kortikosteroid burun spreyleri

Burun köprüsünün üzerine takılan yapışkan bir şerit de ağızdan nefes almayı azaltabilir.

boğaz kuruluğu 1

Dehidrasyon

Bir kişi susuz hissediyorsa, rehidrate sıvılar içmelidir. Daha fazla sıvı içen kişi daha az yorulacak, idrar çıkışını artıracak ve idrarının rengi daha açık olacaktır. Bir kişi, susuz kalmamak için gün boyunca bol miktarda su içmelidir. Alkol, kahve ve diğer kafeinli içecekler dehidrasyona neden olabileceğinden ölçülü olarak içilmelidir.

Soğuk algınlığı ve grip

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak boğaz kuruluğu şikâyeti olan hastalarımızda bu şikayetlerin çoğunlukla soğuk algınlığından kaynaklı olduğunu görüyoruz. Aşağıdaki tıbbi tedaviler ve evde uygulanan tedaviler, boğaz kuruluğuna neden olan soğuk algınlığı ve grip semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir:

Nemlendirici: Susuz kalmamak için bol su, meyve suyu veya limon suyu içmek.

Dinlenme: Vücudun iyileşmesine izin vermek için bolca dinlenmek.

Gargara: Sade veya tuzlu su ile gargara yapmak kuru, boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olabilir. 2020 yılında yapılan bir araştırma, bunun sağlıklı insanlarda semptomları azaltmaya ve hatta üst solunum yolu enfeksiyonlarını önlemeye yardımcı olduğunu buldu.

Dekonjesyon: Reçetesiz (OTC) burun içi damla ve spreylerin kullanılması burun tıkanıklığını azaltmaya yardımcı olabilir. Benzer şekilde, ağızdan alınan OTC öksürük ve soğuk algınlığı ilaçları ağrıya yardımcı olabilir ve ağrıyı hafifletebilir.

Nemlendirme: Nemli havada nefes almak burun tıkanıklığını ve boğaz ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir. Benzer şekilde, duş almak veya buhar buharlaştırıcı kullanmak iyi bir fikirdir.

Sıkıştırma: Alın ve burun üzerine sıcak bir kompres uygulamak, sinüs ağrısını ve baş ağrısını hafifletebilir.

Bademcik iltihabı

Boğaz kuruluğuna neden olan bademcik iltihabı için tedaviler şunları içerir: Susuz kalmamak, ağrıyı hafifletmek için ibuprofen veya asetaminofen almak, gargara yapmak, nemli havayı solumak ve boğazı yatıştırmak için pastiller emmek, bakteriyel enfeksiyon için antibiyotik tedavisi

Boğaz ağrısı

Bir doktor, bakteriyel bir enfeksiyon olduğu için boğaz ağrısını tedavi etmek için bir antibiyotik reçete edecektir. Belirtileri hafifletmek için aşağıdakiler de yardımcı olabilir:

Ağrı veya ateşi hafifletmek için ibuprofen veya asetaminofen almak

Gargara

Pastil emmek.

Türkiye'nin En İyi Diş Kliniği olmaya aday Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak gelişen tıp bilimini ykından takip ederek, ağız ve diş sağlığı alanında ulusal ve uluslararası seminer ve konferanslara katılarak hastalarımıza en etkili ve en kalıcı ağız ve diş sağlığı tedavileri sunmak için gayret sarf ediyoruz.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Kırık Diş Tedavisi

Kompozit Dolgu Tedavisi

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları



Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.