Çene kayması nedir?
Çene kayması, çenenin alt kısmının normal konumundan dışarı çıkmasıdır. Normalde iyi iyileşir, ancak gelecekte sorunlara neden olabilir. Çenenizi yerinden çıkardıysanız, mümkün olan en kısa sürede tıbbi yardım alın. Asla çene kaymasından dolayı oluşan bir çıkığı tekrar yerine koymaya çalışmayın.
Çenenin alt kısmı, her kulağın hemen önünde bulunan ve temporomandibular eklemler (TME eklemleri) olarak adlandırılan eklemlerle kafatasına bağlanır. Çenenin alt kısmı TME eklemlerinden birinden veya her ikisinden çekildiğinde çıkık bir çene oluşur. Tekrar ortaya çıksa bile, yine de ağrıya ve başka sorunlara neden olabilir.
Çene kayması belirtileri nelerdir?
Çene kayması yemeyi ve uyumayı engelleyebilir. Ayrıca sert, şiş ve ağrılı hissedecektir. Bir doktora ne kadar erken giderseniz o kadar iyidir, çünkü bu gelecekteki komplikasyon olasılığını azaltacaktır.
Çene kaymasının diğer belirtileri şunlardır:
Çenenizi hareket ettirdiğinizde kötüleşen TME ekleminde ağrı,
Isırığınızda değişiklikler- dişleriniz düzgün sıralanmaması,
Konuşma ile ilgili sorunlar,
Çeneyi hareket ettirememek veya ağzınızı düzgün bir şekilde kapatamamak,
Konuşma veya yutma zorluğu,
Salya akması,
Kilitli bir çene veya öne doğru çıkıntı yapan bir çene.
Çene kaymasına ne sebep olur?
Çene kayması genellikle birinin düşerek yüzünü incitmesi veya bir araç kazası geçirmesi gibi bir yaralanmanın sonucudur. Bazen, örneğin yemek yerken, esnerken, kusarken veya diş ameliyatı olurken ağızlarını çok geniş açtıklarından olur.
Temporomandibular eklem bozukluğu (TMD) adı verilen bir durum ağrıya, anormal çene hareketlerine ve eklem seslerine neden olabilir.
Çene kayması nasıl tedavi edilir?
Doktorunuz fizik muayene ve röntgen ile kaymış çıkık bir çeneyi teşhis edecektir.
Eklemi manuel olarak veya bazen ameliyatla doğru pozisyonuna geri döndüreceklerdir. Ağrı hissetmemeniz için anestezi ve çenenin düzgün bir şekilde yerine oturabilmesi için kaslarınızı gevşetecek ilaçlar alacaksınız.
Çeneniz yerine oturduğunda, ağzınızı çok geniş açmanızı önleyen bandajlarla sabit tutulması gerekecektir. Çeneniz çıktıktan sonra 6 hafta boyunca ağzınızı geniş açmamalısınız. Bu süre zarfında her hapşırdığınızda veya esnediğinizde çenenizi elinizde destekleyin.
Çene kayması için siz neler yapabilirsiniz?
Çene kayması olduğunu düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım alın. Hastaneye giderken çeneyi elinizle veya gevşek bir bandajla yerinde tutun. Bandajı çok sıkı yapmayın- kusmanız durumunda kolayca çıkarabilmelisiniz.
Çene yerine oturduktan sonra, her 2 ila 3 saatte bir 10 ila 20 dakika boyunca ilaçlar ve soğuk bir paket ile ağrıyı kontrol edebilirsiniz. Yumuşak yiyecekler yiyin, böylece çiğnemek için çenenizi çok fazla hareket ettirmek zorunda kalmazsınız.
TMD'niz varsa, sakız çiğnemekten kaçının, çenenizi sıkmayın veya ağzınızı çok geniş açmayın. Diş gıcırdatmanızı önlemek için geceleri ağız koruyucu takmayı deneyebilir ve stresi en aza indirmek için gevşeme egzersizlerinden yararlanabilirsiniz. Bazen çenenizi güçlendirmek için egzersizler de yardımcı olabilir.
Çene kayması önlenebilir mi?
Spor sırasında yüzünüzü korumak için ağız koruyucu, kask veya diğer güvenlik ekipmanları kullanın.
Şunlara da Göz Atın:
Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi
Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi
Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir