Dil Yanığı

Dil Yanığı

Dil Yanığı

Dil yanığı nedir?

Dil yanığı yaygın hemen hemen hepimizin yaşamış olduğu yaygın bir rahatsızlıktır. Tipik olarak, durum çok sıcak bir şey yedikten veya içtikten sonra ortaya çıkar. Yanıklar için standart ilk yardım tedavisi, dil yanığı için de işe yarayabilir.

Dilinizde hafif bir yanık can sıkıcı olabilir, ancak sonunda iyileşir. Ciddi bir yanığınız varsa, derhal tıbbi yardım alın. Bazı durumlarda, gerçek bir yanık olmaksızın dilinizde bir yanma hissi hissedebilirsiniz. Bu durum, idiyopatik glossopiroz olarak da bilinen yanan ağız sendromu olabilir.

Dil yanığı nedenleri

Yiyecek veya sıvıdan dil yanması

Buharın, sıcak yiyeceklerin veya sıvıların sıcaklığını hafife almak dilinizde, ağzınızda veya dudaklarınızda yanıklara neden olabilir. Sıcaklığı test etmeden sık sık aşırı sıcak yiyecek ve içecekleri yemek ve içmek, dil yanması için daha yüksek bir risk oluşturur.

Yanan ağız sendromu

Yanan ağız sendromu (BMS), belirgin bir sebep olmaksızın dilinizde yanık hissini hissetmenize neden olabilen bir durumdur. Semptomlar devam edebilir ve yıllarca sürebilir. Ağrı ile birlikte, bireyler genellikle dilde ve ağızda uyuşma ve karıncalanma ve tat değişiklikleri yaşarlar. Yaşla birlikte artar ve en çok 60 ile 69 yaş arasındaki kadın ve erkeklerde görülür.

BMS'nin bilinen bir nedeni yoktur. Ağız sinirlerindeki anormal fonksiyonla bağlantılıdır. Genetik ve çevrenin de bir rol oynadığına inanılmaktadır. BMS'de ağzın tükürüğü ve anatomisi normaldir. Aşırı stres, kaygı ve depresyon, ağrının vücut tarafından nasıl yönetildiğini etkileyebilir. Bu koşullar BMS semptomlarını daha da kötüleştirebilir.

Benzer semptomlara yol açabilecek başka durumlar da vardır. BMS'nin teşhis edilebilmesi için bunların mevcut olmaması gerekir. Yanan ağız ağrısının ikincil nedenleri olarak bilinirler.

İkincil nedenler şunlar olabilir:

* Genellikle ilaçların yan etkisi veya başka bir tıbbi durumun belirtisi olan ağız kuruluğu,

* Oral bir maya enfeksiyonu olan pamukçuk,

* Ağız içinde, bağışıklık sisteminin ağzın mukoza hücrelerine saldırı başlatmasının neden olduğu, genellikle kronik bir iltihap olan oral liken planus,

* Coğrafi dil, dilin yüzeyinde tipik küçük çıkıntılardan (papilla) bazılarının eksik olduğu ve bunun yerine kaybolma eğiliminde olan ve dilin farklı bölgelerinde yeniden ortaya çıkan kırmızı ve bazen kabarık yamalar olduğu bir durumdur,

Vitamin eksiklikleri,

Takma dişler,

Yaralanma veya ağız travması,

Bazı gıdalara alerjik reaksiyon,

Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) gibi durumlardan ağza giren mide asidi,

Yüksek tansiyon için kullanılanlar gibi ilaçlar,

Diyabet, hipotiroidizm ve diğer endokrin bozuklukları,

Menopoz sırasında olduğu gibi hormon dengesizliği,

Dişleri gıcırdatmak, dişleri çok sert fırçalamak, çok sık gargara kullanmak ve diğer sağlıksız ağız alışkanlıkları,

dil yanığı

Dil yanığına ne iyi gelir?

Dil yanığı için ilk tedavi, temel ilk yardımı içermelidir. Doktorunuz, ikinci derece veya üçüncü derece yanıkların belirti ve semptomlarını gösteren yanıkları değerlendirmelidir.

Dilde birinci derece yanıklarda enfeksiyondan kaçınmak ve ağrıyı azaltmak için:

* Bölgeyi birkaç dakika boyunca soğuk su ile içip iyice durulayın.

* Acıyı yatıştırmak için buz parçaları veya buzlu şeker emdirin.

* Soğuk su veya soğuk tuzlu su ile durulayın (1/8 çay kaşığı tuz 8 ons suda çözülür).

* Yanığı tahriş edebilecek sıcak veya sıcak sıvılardan kaçının.

* Ağrı ve iltihaplanma için asetaminofen (Tylenol) veya ibuprofen (Advil) alın.

* Ağrıyı hafifletmek için birkaç tane şeker serpmeyi veya dil üzerinde bal denemeyi düşünün.

Yanık iyileşmezse veya enfeksiyon belirtileri gösteriyorsa doktorunuza veya diş hekiminize danışın.

Dil yanması nasıl önlenir

Sıcak sıvıların ve yiyeceklerin sıcaklığını yemeden veya içmeden önce test ederek birincil dil yanmasını önleyebilirsiniz. Mikrodalgada ısıtılan içecekler veya yiyecekler eşit şekilde ısınmayabilir, bu nedenle ekstra dikkatli olmalısınız. Yanan ağız sendromunda;

BMS'yi önlemenin bilinen bir yolu yoktur. Stresi azaltarak ve tütün ile belirli yiyecek ve içeceklerden kaçınarak yanma hissini azaltabilirsiniz. Bunlara gazlı içecekler, asitli yiyecekler ve baharatlı yiyecekler dahildir.

Bursa FK DENT Diş Kliniği uzman hekimleri olarak ağız ve diş sağlığınızı önemsiyoruz. Sağlık problemlerinize etkili ve kalıcı çözümler için iletişim numaramızdan bizlere ulaşabilir veya doğrudan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Bursa Ortodonti

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Kırık Diş Tedavisi

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Bursa Diş Teli Fiyatları

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.