Ağız içerisinde bulunan diş çeşitleri dörde ayrılır
1. Kesici Dişler
Diş çeşitlerinden ilki kesici dişlerdir. Hem üst hem de alt çenedeki dört ön dişe kesici diş denir. Başlıca işlevleri yiyecekleri kesmektir. Orta hattın her iki tarafındaki iki kesici diş, merkezi kesici dişler olarak bilinir. Merkezi kesici dişlere bitişik iki diş, yan kesici dişler olarak bilinir. Kesici dişlerin tek bir kökü ve keskin bir kesici kenarı vardır. 4 ila 5 lob arasında gelişen arka dişlerin aksine, kesici dişler 4 lobdan geliştirilmiştir. İlk çıktıklarında, kesici dişlerde 3 mamelon veya dişin geliştiği lobların kalıntıları olan kesici kenarda tümsekler bulunur. Singulum, 4. mamelonun geri kalanıdır ve dişin lingual yüzeyiyle birleştiği yerde bir çukur oluşturabilir.
Bu kesici kenarlı mamelonlar, normal ısırma işleviyle genellikle patlamadan kısa bir süre sonra aşınır. Merkezi kesici dişler, yan kesici dişlere göre daha keskin ve daha keskin kesici açılara sahiptir. Maksiller santral kesici dişler, mandibular santral kesici dişlerden daha büyük olmaları bakımından da benzersizdir. Maksiller yan kesici dişler genellikle şekil olarak en çok değişir. Bazen maksiller lateral kesici dişler çiviye benzer bir şekle sahip olabilir ve bu nedenle ';pim lateralleri'; olarak adlandırılır. Maksiller yan kesici dişler de doğuştan eksik olabilir. Mandibular santral kesici diş, tüm kesici dişler arasında en küçük diştir.
2. Köpek Dişler
Diş çeşitlerinden ikincisi köpek dişleridir. Ağız içerisinde dört köpek dişi vardır. İkisi maksiller arkta, ikisi mandibular bölgede. Yan kesici dişlerin arkasında ve bitişiğindedirler. Ana işlevleri yiyecekleri parçalamaktır. Tek, sivri uçlu ve tek bir kökü vardır. Herhangi bir dişin en uzun köküne sahiptirler. Ayrıca ağzın köşelerini oluşturmaya da hizmet ederler. Köpek dişlerinde çok belirgin cingulum vardır, ancak maksiller cingulum mandibular kaninlerdekinden daha belirgindir ve nadiren çukurlara sahiptir. Lingual, iki lingual fossa arasında uzanan tek bir lingual sırttan oluşur.
3. Premolar (Biküspidler) Dişler (Küçük Azı Dişleri)
Diş çeşitlerinden üçüncüsü küçük azı dişleridir. Bu dişler köpeklerin arkasında ve bitişiğinde bulunur ve yiyecekleri ezmek ve öğütmek için tasarlanmıştır. Ağız boşluğunda sekiz premolar vardır. Ağzın her kadranında iki tane bulunur. Orta hatta en yakın olanı birinci küçük azı, orta hattan en uzak olanı ise ikinci küçük azı dişidir. Bu dişler 2-3 dişe sahip olabilir (mandibular ikinci premolar tipik olarak 3'e sahiptir). Yüzdeki çıkıntı tipik olarak lingual çıkıntıdan daha uzun ve daha geniştir. Mandibular 1. premolarda, lingual cusp çok küçüktür ve genellikle işlevsel değildir. Maksiller birinci küçük azıların iki kökü vardır ve kalan küçük azıların tek bir kökü vardır. Süt dişlerinde premolar yoktur. Premolarlar, pul pul döküldüklerinde birincil azı dişlerinin yerini alır. Genellikle 1. premolar, ortodontik prosedürlerde, çapraşık dişlerin yerlerine hareket etmesine yer açmak için çekilen diştir.
4. Azı Dişleri
Diş çeşitlerinden sonuncusu azı dişleridir. Ağızdaki en arka dişler azı dişleridir. 4-5 sivri ucu olan daha geniş ve düz yüzeylere sahiptirler ve diğer dişler arasında en büyük krona sahiptirler. Yiyecekleri öğütmek için tasarlanmıştır. Mandibular azı dişleri tipik olarak 2 köke sahiptir. İkinci küçük azıların arkasında yer alan maksiller azı dişleri tipik olarak 3 köke sahiptir. Daimî dişlerde, ağzın her çeyreğinde üçer adet olmak üzere 12 azı dişi vardır. Orta hatta en yakın olandan başlayarak birinci azı dişleri, ikinci azı dişleri ve üçüncü azı dişleri olarak adlandırılırlar. Bununla birlikte, bazı insanlar üçüncü azı dişlerini tam olarak geliştirmezler ve bu nedenle boyut ve şekil olarak değişebilir veya hatta olmayabilirler. Üçüncü azı dişleri genellikle yirmi yaş dişleri olarak adlandırılır ve çoğu zaman kaynaşmış köklere sahiptir. Süt dişleri sadece sekiz azı dişi içerir. Mandibular molar ağızda çıkan ilk daimî diştir.
Şunlara da Göz Atın:
Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi
Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi
Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir