Diş Eti Çekilmesi, dişleri çevreleyen diş eti dokusunun marjının aşındığı veya geri çekildiği, diş veya diş kökünün daha fazla açığa çıktığı bir süreci basitçe tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Yazımızda Diş Eti Çekilmesinin Sebepleri Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir konularını inceleyeceğiz. Diş eti çekilmesi meydana geldiğinde dişler ve diş eti çizgisi arasında cepler oluşur ve bu da bakterilerin oluşmasını kolaylaştırır. Diş Eti Çekilmesi, Diş hassasiyeti ve Kök çürümesi sorunlarına yol açabilir. FK DENT Diş Kliniği olarak Bursa Osmangazi Dikkaldırım'da bulunan diş kliniğimizde Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir sorularınıza etkili çözümler sunuyoruz.
Diş eti çekilmesi ergenlik yıllarından itibaren herkesi etkileyebilirken, en çok kırk yaşın üzerindeki yetişkinlerde görülür. Çoğu hastalık gibi, ne kadar erken tedavi uygulanırsa, uzun vadeli etkileri en aza indiren başarılı sonuçlar alma olasılığı artar. Diş Eti Çekilmesi Tedavi edilmediği takdirde, bazı durumlarda dişleri çevreleyen doku ve kemiğin parçalanması nedeniyle diş kaybına neden olabilir.
Diş Eti Çekilmesinin bilinen nedenleri şunlardır;
İnce diş etleri,
Fiziki travma,
Diş pozisyonlarındaki bozukluklar,
Ortodontik tedavi süreci,
Diş etine çok yakın veya altında olan restorasyon işlemleri (Fbiber Post Uygulaması gibi),
Periodontal hastalıklar.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Doğal Uygulamalar Nelerdir?
Diş eti çekilmesini durdurmanın en iyi yolu profesyonel diş müdahalesidir. FK DENT Diş Kliniği olarak Bursa Osmangazi Dikkaldırım'da bulunan kliniğimizi ziyaret etmenizi ve ugulanacak tedavi seçenekleriniz değerlendirmenizi öneririz. Modern diş hekimliği, diş eti çekilmesini tersine çevirmeye yardımcı olabilecek çeşitli yöntemlere sahiptir.
Ancak, Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir, Doğal Uygulamalar Nelerdir sorularına yanıt olarak diş eti çekilmesini tersine çevirmeye yardımcı olabilecek çeşitli ev uygulamaları ve doğal maddeler de vardır. Diş etleri organik doku olduğu için iyileşme özelliğine sahiptir. Bununla birlikte, diş eti çekilmesini durdurmak kolay bir şey değildir.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Doğal Uygulamalar Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir sorularına vereceğimiz seçenekleri uygularken diş hijyeni rutininize ayak uydurmanız çok önemlidir. Diş eti çekilmesini ve diğer diş sağlığı sorunlarını uzak tutmak için dişlerinizi günde iki kez fırçalayın ve diş ipi kullanın.
1. Diş Etlerini Düzenli Olarak Yağlayın
Yağlama, plağı doğal olarak azaltmanın ve diş eti iltihabını önlemenin harika bir yoludur. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey yüksek kaliteli hindistancevizi yağı, susam yağıdır veya Okaliptüs yağıdır. Bu yağlardan bir kaşık dolusu ağzınıza koyun ve 20 dakika boyunca çalkalayın. Çalkalamak, yağı ve ona yapışan plakları dişlerinizden "çeker". 20 dakika sonra yağı tükürün, ağzınızı ılık suyla çalkalayın ve dişlerinizi fırçalayın. Okaliptüs yağı doğal bir anti-inflamatuar mikrop öldürücüdür, bu nedenle dişlerinizin etrafındaki bakterileri öldürür.
2. Tuzlu Suyla Gargara Yapın
Tuzlu su ile gargaranın iki büyük faydası vardır. Ağzınızdaki bakterileri öldürürler ve diş eti iltihabını yatıştırırlar. Bir çay kaşığı tuzu bir bardak ılık suyla karıştırın. Ağzınızı karışımla bir dakikadan daha az bir süre çalkalayın ve tükürün. Sadece yutmadığınızdan emin olun. Bunu günde iki veya üç kez tekrarlamak diş eti çekilmesine doğal olarak yardımcı olabilir. Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Doğal Uygulamalar Nelerdir sorularına verilen en kolay cevaptır.
3. Aloe Vera Kullanın
Aloe vera, herhangi bir iltihap için en etkili doğal ilaçlardan biridir. Diş eti çekilmesi durumunda, diş eti iltihabına tıbbi aloe vera jeli enjekte etmek diş eti dokunuzu iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bununla birlikte, bu yöntem gerçekten onların tavsiyesi ise, bunu yalnızca eğitimli bir diş hekimi uzmanı yapmalıdır.
4. Yeşil Çay Kullanın
Yeşil çay içmenin birçok faydası vardır. Faydalarından biri de ağız sağlığını ve diş eti dokusunun iyileşmesini desteklemesidir. Diş eti çekilmesini doğal olarak tersine çevirmek için günde bir veya iki kez bir fincan yeşil çay için. Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Doğal Uygulamalar Nelerdir sorularına verilen ve günlük hayatta her an uygulanabilecek en kolay cevaptır.
5. Nane Esansiyel Yağı Kullanın
Nane esansiyel yağı sadece güzel kokmaz. Ayrıca diş eti çekilmesi gibi ciddi hasarlara neden olabilecek mikroorganizmaların ağzınızda üremesini de engeller. Önleme açısından, nane esansiyel yağı, diş eti çekilmesi için etkili bir bileşendir.
6. Septilin Kullanın
Bu çok-bitkisel olan bir uygulamadır. Bu doğal diş eti çekilmesi ilacının bulunması kolaydır. Septilin guggul, meyan kökü ve guduchi'nin bir bileşimidir, bu nedenle bol miktarda doğal içerik içerir. Septilini tablet veya şurup şeklinde bulabilirsiniz. Yetişkinler günde iki kez iki tablet veya günde üç kez iki kaşık şurup alabilir.
7. Zerdeçal Jel Kullanın
Zerdeçal jeli, plak ve diş eti iltihabını önleyebilen antioksidan ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Diş eti iltihabı diş eti çekilmesine neden olduğundan, zerdeçal jel kullanmak bunu doğal olarak önlemenin harika bir yoludur.
8. Hidrojen Peroksit Kullanın
Hidrojen peroksit, diş eti çekilmesinin tedavisine yardımcı olabilir. Ayrıca dişlerinizi biraz beyazlatabilir. Dişlerinizi ¼ su bardağı %3 hidrojen peroksit ve ¼ su bardağı ılık sudan oluşan bir solüsyonla 30 saniye çalkalayın, tükürün ve sadece ılık suyla durulayın. Bunu haftada iki veya üç kez tekrarlamak size istenen etkiyi getirebilir.
9. Çay Ağacı Yağı Kullanın
Çay ağacı esansiyel yağı ağızda zararlı bakteri üremesini azaltmakla ilişkilendirilir. Diş etlerinize zarar vermek için bakterileri durdurarak diş eti çekilmesini de durdurabilirsiniz. Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir, Doğal Uygulamalar Nelerdir sorularına yaygın cevaplardan biridir.
10. Omega-3 Yağ Asitleri Kullanın
Omega-3 yağ asidi almanın iki önemli faydası vardır:
Diş eti iltihabının şiddetini azaltır
Diş etine tartar yapışmasını azaltır ve böylece Diş Eti Çekilmesine İyi Gelir. Bu sonuçların her ikisi de omega-3 takviyeleri almanın veya bunları içeren yiyecekleri tüketmenin, diş eti çekilmesini doğal olarak azaltmaya ve tersine çevirmeye yardımcı olabileceği anlamına gelir. Omega-3 yağ asitleri içeren yaygın gıdalar balık (uskumru, somon, morina) ve tohumlardır (keten tohumu, chia tohumu, ceviz).
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir?
FK DENT DİŞ Kliniği olarak Bursa Osmangazi Dikkaldırım'da bulunan kliniğimizde bu güne dek yüzlerce hastamızı güler yüzle uğurlayarak uygulamalı olarak Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? ve Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir? Sorusuna yanıt olduk.
Diş Eti Çekilmesi durumunda, etkilenen bölgenin derinlemesine temizlenmesi ve neden olan faktörlerin dikkatli bir şekilde kontrol edilmesi yoluyla tedaviye başlanır. Hassas diş eti dokusunu travmatize etmeyen ağız hijyeni teknikleri ve Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir? konularında hijyenist ve periodontistlerimiz tarafından özenle bilgilendirileceksiniz.
Bazı durumlarda diş eti çekilmesi müdahale gerektirmeyebilir. Risk faktörlerinin kontrol altına alınması ve idame tedavisi için düzenli olarak bir uzmana görünmeniz şartıyla ilerlemeyi önlemek mümkündür.
Bununla birlikte, bir diş eti çekilme vakasında müdahale olmaksızın ilerleyici diş eti çekilmesi oldukça yıkıcı sonuçlara neden olabilir. Progresif diş eti çekilmesi sonuçları nihayetinde artan hassasiyete, ağrıya ve aşırı durumlarda diş kaybına yol açabilir.
Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? ve Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir? Soruları birçok çeşit ameliyat ve uygulama ile yanıtlanabilir. Diş eti çekilmesini yönetmek için çeşitli farklı yaklaşımlar vardır ve bunlar, uzman bir periodontist ile görüşmeniz sırasında size ayrıntılı olarak açıklanacaktır.
Bursa'da Osmangazi Dikkaldırım bölgesinde FK DENT Diş Kliniği olarak silere farklı yönetim seçeneklerini, randevu takviminin ve finansal dökümün tam açıklamasını içeren ayrıntılı bir rapor hazırlıyoruz. Diş Eti Çekilmesi Tedavi Yöntemlerini inceleyelim:
1. Epitelize Serbest Dişeti Grefti
Bu teknik, diş eti kalınlığını ve özellikle 'keratinize' olan yapışık doku miktarını arttırmanın iyi bilinen bir yoludur. Kalın yapışık keratinize dokuya sahip olmanın, diş eti çekilmesini önlemede faydalı olduğuna inanılmaktadır. Tipik olarak, gülümserken kolayca görülemeyen ve tam kök kaplaması elde edilemeyecek alanlarda gerçekleştirilir.
Diş Eti Çekilmesi bölgesinde bir alıcı yer hazırlanır. Damağınızdan bir diş eti donör bölgesi alınır ve en az iki hafta boyunca alıcı bölgeye dikkatlice dikilir. Greft başarılı bir şekilde iyileşirse, takip eden yıl içinde bölge olgunlaştıkça doku kalınlığında bir artış gözlemleyebiliriz.
Bazı durumlarda, kök kapsamını elde etmek için iyileşmiş aşılı bölgeyi 'ilerletmek' için ikinci bir prosedür gerçekleştirmeyi seçebiliriz. Bu uygulama Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir? Sorusuna yanıtlardan biridir.
2. De-epitelize Bağ Doku Grefti ve Koronal Olarak Gelişmiş Flep
Bu teknik tipik olarak estetik amaçlar için kök kapatılması elde etmeye çalışırken kullanılır ve yaygın olarak Diş Eti Çekilmesi Tedavisinin altın standart yolu olarak kabul edilir. Üzerine damaktan alınan bir greftin dikkatlice dikildiği bir alıcı yatak hazırlanır. Üstteki diş etleri, iyileşme döneminde grefti korumak ve kusuru pasif bir şekilde örtmek için dikkatlice gerilir. Dikişler tipik olarak en az iki hafta bırakılır. Bu yöntem Diş Eti Çekilmesi Nasıl Tedavi Edilir sorusuna en yaygın uygulanan tedavi seçeneğidir.
3. Tünel Açma İşlemleri
Tünel açma, geniş kesilere gerek kalmadan diş etlerinin kök kapatılma işlemini sağlamak için ilerletildiği bir tekniktir. Aynı anda birkaç bitişik diş eti çekilmesi kusurunu yönetmeye çalışırken özellikle yararlıdır. Tipik olarak, bir bağ dokusu grefti veya bir canlıdan türetilmiş eşdeğeri ile gerçekleştirilir.
4. Alternatif Aşı Kaynakları
Kendi dokunuzun (otojen greftler) resesyonun klinik parametrelerini iyileştirmede ve aynı zamanda gelişmiş estetikte en başarılı olduğu yaygın olarak kabul edilse de böyle bir greftin alınması bir dereceye kadar rahatsızlık yaratabilir. Bunun başlıca nedeni, biri greftin alındığı damak bölgesinde ve diğeri greftin yerleştirildiği alıcı yatak bölgesinde olmak üzere iki cerrahi bölge olmasına neden olmasıdır.
Açık bir klinik endikasyon varsa ve doğru şekilde kullanıldığında başarılı oldukları gösterilmişse, bir canlıdan türetilen alternatifler (ksenogreftler) zaman zaman önerilebilir.
Diş eti çekilmesi hakkında önemli noktalar
Diş eti çekilmesi sadece yaşlılıkla oluşan bir şey değildir.
Diş fırçalama rutinleri ve alışkanlıklarının değiştirilmesiyle diş eti çekilmelerinin altında yatan nedenin ele alınması gerekir.
Diş eti çekilmesi sıklıkla önleyici tedbirlerle ihtiyatlı bir şekilde yönetilebilir.
Daha ileri cerrahi prosedürler hem estetik hem de önleyici nedenlerle, diş eti çekilmesi kusurlarını tedavi etmek için gerekli olabilir.
Fk DENT Diş Kliniği olarak Bursa'da Osmangazi Dikkaldırım bölgesinde alanında Uzman Bursa En İyi Diş Doktorlarımızla Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir? Nasıl Tedavi Edilir? Sorularınıza yanıt olurken, zirkonyum diş kaplama, kanal tedavisi, diş taşı temizliği, diş beyazlatma, diş teli tedavisi, şeffaf plak tedavisi, çocuk diş hekimliği, dental implant uygulamaları, fiber post tedavisi, dijital gülüş tasarımı ve en iyi diş protezleri alanlarında hastalarımızı bugüne dek güler yüzle uğurlamanın gururunu yaşıyoruz. Diş Kliniğimizi ziyaret ederek veya online randevu oluşturararak yaşadığınız ağız ve diş sağlığı problemlerinize tedavi seçeneklerimizi değerlendirebilirsiniz.
Şunlara da Göz Atın:
Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi
Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları
Bursa Diş Beyazlatma Fiyatları