Diş Kisti

Diş Kisti

Diş Kisti

Diş Kisti Nedir?

Diş kisti genellikle sorunlu bir dişin veya sıkıntılı diş eti dokularının sonucudur. Bu küçük sıvı cepleri bazen steril olabilir veya bulaşıcı materyal içerebilir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak uzman diş hekimlerimiz, donanımlı diş kliniğimiz ve teknolojik ekipmanlarımızla bugüne dek yüzlerce başarılı diş kisti ameliyatı gerçekleştirdik. Diş kistleri ölü/enfekte dişlerin kökleri çevresinde, diş etlerinde, gömülü yirmi yaş dişlerinin çevresinde, maksiller sinüslerinizde veya çene kemiğinde bulunabilir.

Ağzınızda tuhaf büyümeler ve diş sağlığınızla ilgili başka sorunlar fark ederseniz, bu değişiklikleri diş hekiminizle görüşmekten çekinmeyin. Erken tedavi ve ciddi bir sağlık sorununu erken bir aşamada tespit etmek, daha fazla diş problemini önlemek anlamına gelir. Diş kistinin nedeni ve ciddiyeti tedavinin seyrini belirleyecektir.

Diş Kisti ve Enfeksiyon Nedenleri

Genellikle ölü veya ölmekte olan bir dişin köklerinin ucunda kistler oluşmaya başlar.

* Bazıları diş-dişlerin uygun olmayan şekilde büyümesi ve ağızda kendilerini konumlandırması nedeniyle, bazıları ise dişin anormal şekilde gelişmesi nedeniyle oluşur.

* Başarısız bir kök kanal tedavisi sonucunda diş kisti oluşabilir.

* Genetik bir sendrom (Gorlin sendromu) nedeniyle oluşabilir ki bu durumda başka semptomlar da olacaktır.

* Gömülü dişlerin kronlarının (ve köklerinin) etrafında kistler oluşabilir. Gömülü yirmi yaş dişleri kist oluşumunun yaygın nedenleridir.

* Kök kanal tedavisi uygulanmadığı veya yanlış tedavi uygulandığı durumlarda diş kisti oluşabilir ve bu durum dişin ölümüne sebep olabilir.

Diş kisti herhangi bir dişinizde oluşabilir ve genellikle birer birer oluşurlar, ancak bazı insanlar bunlara diğerlerinden daha duyarlıdır. Bu, dişlerinin durumuna veya semptomlardan biri olarak diş kistlerini içeren mevcut bir sağlık sorunlarına sahip olmalarına bağlıdır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği Aile diş hekiminiz size özel kistinizin nedenini ayrıntılı olarak açıklayacaktır.

diş kisti 2

Diş Kisti Hangi Sorunlara Neden Olabilir?

Diş kistleri şu sorunlara neden olabilir:

* Enfeksiyona bağlı ağrı ve/veya şişlik,

* Kistin genişlemesinden çene kemiğinin zayıflaması,

* Büyüyen kist tarafından kenara itilen dişlerin yer değiştirmesi,

* Sinüs sorunlarına bağlı solunum ve uyku sorunları.

Semptomsuz diş kistleri aylarca veya yıllarca fark edilmeden kalabilir.

Diş Kisti Türleri

Periapikal Kist (Odontojenik Kist veya Radiküler Kist)

En yaygın odontojenik kisttir ve radiküler kist, apikal periodontal kist, kök ucu kisti veya diş kisti gibi çeşitli isimlere sahiptir. Diş çürüğü veya travma sonucu diş içindeki pulpa dokusunun ölümü veya nekrozu bu kist tipine neden olur. Pulpa nekrozu süreci, kök ucunun tepesinde veya sonunda iltihaplanmaya ve toksinlerin salınmasına neden olur. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniğinde Genellikle endodontik tedavi ile tedavi edilir. Endodontik tedavinin etkili olmadığı durumlarda diş çekimi kullanılır, kist yeri temizlenir ve yapay kemik materyali ile doldurulur.

Kistler tekrar oluştuğu için geleneksel yöntemler yeterince etkili değildi. Bunu önlemek için en modern tedavi yöntemlerine göre retrograd kanal dolgusu yapılmalıdır.

Foliküler Kist veya Dentigeröz Kist

En yaygın olarak alt yirmi yaş dişleri veya kalıcı üst köpek dişleri bölgesinde bulunur, çıkmamış bir dişin kronu çevresinde gelişir. Çıkmakta olan bir dişin folikül üzerine uyguladığı basınç dentigeröz kiste neden olabilir. Bu basınç, kan akışını engelleyebilir ve mine membran dokusu ile dişin koronal kısmı arasında bir sıvı birikimi oluşturabilir. Dentigeröz kistler genellikle hızla büyür ve genişler.

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniğinde ilişkili dişin çıkarılması ve diş kistinin cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Tedavi genellikle başarılı olur, hasta nüksü izlemesi için geri çağrılır.

Keratokistik Odontojenik Tümörler (KCOT'ler)

Keratokistik Odontojenik Tümörler daha çok alt çene veya mandibulanın arka bölgesinde bulunur ve özellikleri diğer kist tipleri ile benzerdir. Sadece biyopsi ve mikroskobik analiz, panoramik röntgen ile kesin tanı konulabilir.

Şişlik genellikle bir hastanın yaşayacağı tek semptomdur. Keratokistin kökenini çevreleyen birkaç teori vardır. Bazı uzmanlar kistin dişin olması gereken yerde geliştiğine inanmaktadır. Diğerleri, tümörlerin gömülü dişlerin laminasından kaynaklandığını iddia etmektedirler.

Ek tedavi ile cerrahi eksizyon kullanılır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği tarafından hasta, nüks kanıtı olup olmadığını kontrol etmek için yaşamı boyunca izlenir.

diş kisti 1

Diş Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Diş kistini tedavi etmenin iki yolu vardır:

Diş Kisti Ameliyatı: her türlü kist veya tümörün çıkarılması içindir.

Endodontik Tedavi: Bu tedavi, kist enfekte bir kök kanalı ile ilişkiliyse cerrahi olarak çıkarılması ile birlikte yapılır.

Diş Kisti Ameliyatı

Adım 1: Tespit

Diş kisti normalde diş röntgenini içeren rutin bir muayene sonrasında alınır. Diş hekiminiz kist ve çevredeki dişler ve kemik içindeki diğer yapılar (sinirler, sinüsler) ile ilişkisi hakkında daha fazla bilgi sağlayacak bir 3D KIBT taraması isteyebilir.

Adım 2: Ameliyat Öncesi Hazırlık

Birkaç gün önce kapsamlı bir tesviye ve polisaj yapılır. İyileşmenin pürüzsüz olması için tükürükteki faydalı bakteri sayısını artırmak için oral bir probiyotik de verilir. Kanal tedavisine ihtiyacınız varsa, bu işlem ameliyattan önce tamamlanacaktır.

Adım 3: Kisti Çıkarma

Diş Kisti, lokal anestezi altında kemikteki bir pencereden ağız cerrahı tarafından çıkarılır. Kaygısız bir deneyim sağlamak için tüm prosedür boyunca sakin olmak önemlidir. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği deneyimli ağız cerrahları tedavi esnasında gerekli yönlendirmeleri yaparak sakin kalmanızı sağlayacaklardır.

Diş Kistinin içinde gömülü bir diş varsa, o da çıkarılabilir. Kist çıkarıldıktan sonra geride kalan boşluğu doldurmak için kemik grefti materyali de yerleştirilebilir. Dikişler daha sonra diş etlerine yerleştirilecektir. Bunlar birkaç gün sonra kaldırılacaktır. Eksize edilen doku, mikroskop altında tanımlanmak üzere bir patoloji laboratuvarına gönderilebilir. Bu, kistlere benzeyebilecek diğer tümör türlerini belirlemek için önemlidir.

Diş Kistlerinin Oluşmasını Nasıl Önleyebilirim?

Canlı kalan dişlerin yanında nadiren kist gelişir. Bir dişteki sinirler ölürse (bir enfeksiyon veya travma sonucu), enfeksiyon kaynağı haline gelmemesi için profesyonelce tedavi edilmelidir. Bu başarılı olursa, kökün yanındaki dokular bir kist (veya apse) oluşturmak için uyarılmamalıdır. Bu nedenle düzenli diş hekimi ziyaretleri çok önemlidir.

Bazen diş hekiminiz gömülü bir dişiniz olabileceğinden endişe duyacaktır. 3D i-CAT bilgisayarlı tomografi, diş pozisyonu ve sağlık durumunu kontrol etme olasılığı için bu gibi durumlarda önerilir. Bu, diş kistini küçükken tespit etmeye yardımcı olabilir ve/veya potansiyel başlangıç ​​noktasını kaldırarak kist oluşumunu önleyebilir.

Diş Kisti Ameliyatı Fiyatı

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği kalıcı etkili ve süratli ağız ve diş sağlığı tedavilerini Bursa'da en uygun fiyatlarla buluşturması ile ön plana çıkmaktadır. Diş Kisti ameliyatı fiyatı birçok farklı nedene göre değişiklik gösterecektir. Bu faktörlerin başında Ağız cerrahının deneyimi ve operasyonlardaki başarısı gelmektedir. Ayrıca kistin tespiti ve tedavi için gerekli teşhisin konabilmesi için diş kliniğinin sahip olduğu teknolojik ekipmanlar da önemli faktörlerdendir.

Bursa'nın en iyi Diş Kliniği, Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniğinde yapılacak muayene sonrasında net fiyat bildirilecektir. Detaylı bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Kırık Diş Tedavisi

Kompozit Dolgu Tedavisi

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.