Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir

  • Anasayfa
  • Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir
Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir

Diş Sızlamasına Ne İyi Gelir

Diş sızlaması nedir?

Diş sızlaması, dişlerinizde ince bir acı veya batma hissidir ve buna iltihaplanma veya diş eti kanaması da eşlik edebilir. Genellikle bu endişelenecek bir şey değildir ve diş hekiminiz hassasiyet için size rahatlama sağlayacaktır. Dişlerin sızlamasına neden olan bir dizi faktör vardır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği diş hekiminizden randevu almanız sorunun kaynağını belirlemenize yardımcı olacaktır. Diş sızlaması ve diş hassasiyeti yaşamanızın dört sebebini ele alacağız:

Diş Çürükleri,

Çatlak veya kırık diş,

Diş hassasiyeti,

Pulpitis,

Trigeminal nöralji,

Yanan ağız sendromu,

Düzenli diş randevuları, özellikle soğuk yiyecek veya içecekleri yedikten sonra sürekli diş sızlamaları ve diş ağrıları yaşamaya başlarsanız, oldukça önemlidir. Türk Diş Tabipleri Birliğine göre, ülkemizde yaklaşık 15 milyon insan bir çeşit diş hassasiyeti yaşıyor.

Diş sızlamasının ve hassasiyetinizin kaynağını bulmak, tedavi önermek için önemlidir. Bu arada ağrıyı hafifletmek için bir sonraki diş randevunuza kadar, diş sızlamasına neyin iyi geldiği konusunda deneyebileceğiniz bazı ev ilaçları vardır.

diş sızlama 1

Diş sızlaması neden olur?

Dişleriniz yemek yerken veya sadece otururken bile sızlıyorsa, tedaviye ihtiyacınız olabilir. Her şey altta yatan nedene bağlıdır. Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak Diş sızlaması nedenlerini sizler için derledik.

Diş Çürükleri

Dişlerde sızlama, ele alınması gereken bir çürük belirtisi olabilir.

Bakterilerin neden olduğu diş çürüğü, dişlerinizde kahverengi veya beyaz lekelerin oluşmasına neden olur. Zamanla bu lekeler diş yüzeyinde deliklere dönüşebilir ve bu delikler dişinizin sinirine kadar inebilir. Dişinizi korumak ve ağrı ve sızlama semptomlarını durdurmak için ileri aşamadaki bir çürüğün bir diş hekimi tarafından doldurulması gerekecektir.

Çatlak veya kırık diş

Bir diş çatlarsa veya kırılırsa, dişinizin siniri açığa çıkabilir. Bazen dişinizin hasarlı olduğunu göremeyebilirsiniz, ancak dişlerde sızlama belirtileri hissedeceksiniz. Çatlak veya kırık dişlerin tipik olarak diş onarımı ile tedavi edilmesi gerekir. Bu, yapıştırma veya kuron ile veya dişiniz sabitlenemiyorsa diş implantı ile yapılabilir.

Diş hassasiyeti

Dentin aşırı duyarlılığı olarak da adlandırılan diş hassasiyeti, dişlerinizin belirli uyarı türlerine karşı oldukça hassas olduğu anlamına gelir. Bu, sıcak yemek yemenin, soğuk bir şeyler içmenin veya çok sert bir şekilde ısırmanın dişlerde sızlamaya veya ağrıya neden olabileceği anlamına gelebilir.

Diş hassasiyeti, asitli yiyecekler yemek, dişlerinizi çok sert fırçalamak veya yaşlanmanın doğal bir parçası olarak diş mineniz aşındığında meydana gelir. Ayrıca asit reflü gibi tıbbi bir durumun veya bulimia gibi bir yeme bozukluğunun belirtisi olabilir.

Pulpitis

Pulpitis, genellikle bakteriyel enfeksiyonun neden olduğu dişlerinizden birinin pulpasındaki iltihaplanmadır. Semptomlar sadece dişte sızlamayı ve ağrıyı değil, aynı zamanda iltihap bölgesinde sızlamayı da içerir. Bazen pulpitis, dişinizin pulpasını korumak için bir boşluk doldurularak tedavi edilebilir. Diğer zamanlarda, dişinizin pulpasının bir kanal ile çıkarılması gerekir.

Trigeminal nöralji

Trigeminal nöralji, yüzünüzün kenarlarındaki sinirlerinizi etkileyen kronik bir ağrı durumudur. Bu rahatsızlığınız olduğunda, çenenizi kapatmak veya dişlerinizi fırçalamak bazen genellikle yüzünüzün bir tarafında olmak üzere diş sızlamasına veya yoğun ağrıya neden olabilir. Yeme ve içme de semptomları tetikleyebilir.

Yanan ağız sendromu

Yanan ağız sendromu, ağızda, dilde ve dişlerde ağrı, sızlama ve yanmaya neden olur. Alerjiler veya asit reflüsü gibi başka bir sağlık durumunun belirtisi olarak ortaya çıkabilir veya altta yatan bir neden olmaksızın kendi başına birincil bir durum olabilir.

Türk Diş Tabipleri Birliğine göre yanan ağız sendromu tedavisi, bazı ilaçları ve asitli veya baharatlı yiyecekler gibi tetikleyicilerden kaçınmayı içerebilir. Ayrıca diş macununuzu değiştirmeniz ve stres seviyenizi azaltmanız tavsiye edilebilir.

diş sızlama 2

Diş sızlamasına iyi gelecek ev uygulamaları

Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği olarak sıklıkla karşılaştığımız 'diş sızlamasına ne iyi gelir?' sorusuna yanıt olarak, evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemleri sizler için derledik.

1. Duyarsızlaştırıcı diş macunu kullanmak

Duyarsızlaştırıcı diş macunu, sinir uçlarını tahriş edici maddelerden korumaya yardımcı olan bileşikler içerir. En aktif bileşen, dişinizdeki bir sinirden beyninize giden ağrı sinyallerini engelleyen bir bileşik olan potasyum nitrattır.

Birkaç kullanımdan sonra diş sızlamalarınız azalacaktır. Diş hekimleri ayrıca yumuşak kıllı bir diş fırçası ve düşük asitli veya florürlü ağız gargaraları kullanmanızı önerir.

2. Tuzlu su ile gargara yapmak

Tuz etkili bir antiseptiktir ve iltihaplanmayı azaltmaya da yardımcı olabilir. Hassas dişlerdeki sızlama, ağrı semptomlarını hafifletmek için günde iki kez tuzlu su ile gargara yapın. Tuzlu su durulama kullanmak için:

Bir bardak ılık suya ½ ila ¾ çay kaşığı tuz ekleyin ve iyice karıştırın.

Çözeltiyi ağzınızda 30 saniyeye kadar çalkalayın.

Tuzlu suyu tükürün.

3. Hidrojen peroksit kullanmak

Hidrojen peroksit hafif bir antiseptik ve dezenfektandır. Enfeksiyonu önlemek için kesikleri, yanıkları ve diğer yaraları sterilize etmeye yardımcı olmak için yaygın olarak kullanılır. Kullanım sonrasında diş sızlamasında azalma olacaktır. Diş etlerini iyileştirmek ve iltihabı önlemek için peroksiti ağız gargarası olarak da kullanabilirsiniz. Ağız gargarası olarak hidrojen peroksit kullanmak için:

Eşit miktarda ılık suya iki kapak yüzde 3 hidrojen peroksit ekleyin.

Çözeltiyi ağzınızda 30 saniyeye kadar çalkalayın.

Çözeltiyi tükürün.

Kalan hidrojen peroksiti çıkarmak için daha sonra ağzınızı suyla çalkalayın.

4. Bal ve ılık su

Bal antibakteriyel bir ajandır ve yara yönetimi için kullanılabilir. Bal, iyileşmeyi hızlandırmaya ve diş sızlamasını, ağrıyı, şişmeyi ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Hassas dişlerden kaynaklanan diş sızlamasını azaltmak için ağzınızı ılık su ve bir kaşık bal ile çalkalayın. Bu durulama ağız iyileşmesini hızlandıracaktır.

5. Zerdeçal

Zerdeçal, anti-inflamatuar etkileri ile bilinen kurkumin adı verilen bir bileşik içerir. Ayurvedik tedavilerde, sindirim düzeni tedavilerinde ve yara iyileşmesini hızlandıran bir ajan olarak kullanılmıştır.

Ağız sağlığı ve hassas dişlerdeki diş sızlamalarını hafifletmek için dişlere öğütülmüş zerdeçal masajı yapabilirsiniz. Bir alternatif, 1 çay kaşığı zerdeçal, ½ çay kaşığı tuz ve ½ çay kaşığı hardal yağından topikal bir macun yapmaktır. Ağrıyı gidermek için bu macunu dişlere ve diş etlerine günde iki kez uygulayın.

6. Yeşil çay

Yeşil çay, sağlığa faydaları ile bilinen bir diğer üründür. Antioksidan etkisi ve antienflamatuar özellikleri nedeniyle kanser önleme ve kardiyovasküler sağlık çalışmalarında kullanılmıştır. Yeşil çay ağız sağlığına da yardımcı olabilir. Hassas dişler için, dişleri güçlendirmek ve iltihabı azaltmak ve diş sızlamalarını azaltmak için günde iki kez gargara olarak şekersiz yeşil çay kullanın

7. Vanilya özü

Vanilya özü antiseptik ve ağrı giderici özellikler içerir. Bebeklerin diş çıkarmaya başladıklarında ağrı ve rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılmıştır. Hassas dişleri tedavi etmek ve diş sızlamalarını önlemek için bir pamuğa vanilya özü dökün. Pamuk topunu birkaç dakika diş etlerinize uygulayın ve işlemi gerektiği kadar tekrarlayın.

Yukarıda ifade edilen yöntemleri uygulamanıza rağmen diş sızlamanız geçmiyorsa Bursa Osmangazi FK DENT Diş Kliniği online randevu hattından randevu oluşturarak veya kliniğimizle doğrudan iletişime geçerek uzman hekimlerimize muayene olmanız rahatsızlığın ilerlemesini engellemek adına doğru olacaktır.

Şunlara da Göz Atın:

Diş Ağrısına Ne İyi Gelir

Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir

Diş Gıcırdatma Nedenleri ve Tedavisi

Gece Plağı Nedir

Ağız Kuruluğu Nedenleri ve Tedavisi

Diş Apsesi Nedir Nasıl Tedavi Edilir

Kırık Diş Tedavisi

Kompozit Dolgu Tedavisi

Bursa Diş Taşı Temizliği Fiyatları

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.