Yetişkinlerin %68'inde tartar da denilen diş taşı vardır. Diş taşı, dişleri ve diş etlerini oluşturan ve kaplayan sert, kireçlenmiş bir tortudur. Plak, fırçalama ve diş ipi gibi düzenli aralıklarla temizlenmezse 24 ila 72 saat içinde sertleşir ve tartar haline gelir. Tartar oluşumu, dişlerin düzgün şekilde fırçalanmasını ve diş ipi kullanılmasını zorlaştırarak çürüklere, diş eti hastalıklarına ve ağız kokusuna neden olabilir. Diş taşı diş minesine güçlü bir şekilde bağlı olduğundan, yalnızca bir diş hekimi tarafından çıkarılabilir.
Nedenler
Dişlerinize iyi baksanız bile, yemek yerken ağzınızda şekerli veya nişastalı yiyeceklerle karışan bakteriler bulunur. Sonuç olarak, dişlerinizi, diş etlerinizi ve diş restorasyonlarınızı kaplayan diş taşı adı verilen yapışkan bir film oluşur. Diş taşı, diş minesine zarar verebilecek ve boşluklara neden olabilecek asit oluşturan bakterileri barındırır. Plakları düzenli olarak çıkarmazsanız sertleşerek tartar haline gelir. Tartar çok pürüzlü ve gözeneklidir, ancak özel diş aletleriyle çıkarılabilir ve tedavi edilmediği takdirde diş eti çekilmesine ve diş eti hastalığına yol açabilir.
Herkes diş taşı geliştirmesine rağmen, aşağıdaki durumlarda daha fazla risk altındasınız:
* Şeker oranı yüksek yiyecekler yiyin (örneğin tatlılar, kekler, vb.)
* Karbonhidrat oranı yüksek yiyecekler yiyin (örneğin ekmek, makarna, patates cipsi vb.)
* Yeterince su içmemek veya bazı ilaçları almamak nedeniyle ağız kuruluğu
* Sigara içmek veya tütün çiğnemek
Diş taşından tamamen kurtulmanın bir yolu yoktur, ancak dişlerinizi düzenli olarak fırçalayarak ve diş ipi kullanarak birikmesini önleyebilirsiniz.
Önleme
Diş taşından korunmanın en iyi yolu ağız sağlığınıza iyi bakmaktır. Bunu şu şekilde yapabilirsiniz:
* Dişlerinizi günde iki kez ikişer dakika olmak üzere fırçalamak ve her gün diş ipi kullanmak,
* Elektrikli diş fırçası kullanmak, kılları her 3 ayda bir değiştirmek,
* Florürlü diş macunu kullanmak,
* Rutin kontroller ve temizlikler için 6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmek,
* Sağlıklı ve dengeli bir diyet yemek ve şeker ve nişasta tüketimini sınırlamak,
* Sigara içmekten veya tütün çiğnemekten kaçınmak.
Temizleme
Diş taşı oluşumu diş minesine güçlü bir şekilde bağlanır ve bir diş hekimi tarafından çıkarılmalıdır. Bu, profesyonel bir temizlik, debridman veya ölçekleme ve kök planlaması ile yapılabilir.
Yoğun tortularınız yoksa ve dişleriniz kemik kaybı veya periodontal hastalıktan etkilenmemişse, Türk Diş Tabipleri Birliği tarafından altı ayda bir düzenli diş temizliği yaptırmanız önerilir. Düzenli diş muayeneniz ve temizliğinizde, diş hekiminiz veya diş hijyenistiniz diş etlerinizin etrafındaki ve dişlerinizin arasındaki herhangi bir diş taşını, tartarı ve lekeleri çıkaracaktır.
Dişlerinde diş hekiminin kapsamlı bir oral değerlendirme yapmasını engelleyen yoğun diş taşı olan kişiler için debridman önerilir. Tartarı kırmak ve çıkarmak için ultrasonik aletler ve el aletleri kullanılır.
Dişleriniz ve diş etleriniz arasında cep varsa veya periodontal (diş eti) hastalığınız varsa, derin bir temizlik olan diş taşı temizliğine ve kök düzeltmeye ihtiyacınız olabilir. Bu prosedür lokal anestezi kullanılarak gerçekleştirilir ve diş eti çizgisinin üstünde ve altında, cebin dibine kadar plak ve tartar çıkarılır. Daha sonra, diş etlerinin dişlerinize yeniden tutunmasına yardımcı olmak için diş kökleri düzleştirilir.
İleride daha büyük, daha maliyetli bir sorun haline gelmeden önce proaktif olmak ve dişlerinizle ilgilenmek önemlidir.
Bursa FK DENT Diş Kliniği iletişim hattından bizlere ulaşabilir veya aynı gün tedavi için doğrudan kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz.