İmplantoloji Nedir

İmplantoloji Nedir

İmplantoloji Nedir

İmplantoloji, diş hekimliğinin diş implantlarına odaklanan bir dalıdır. Doğal bir dişin iki ana bileşeni vardır: Taç ve kök. Taç, dişin görünen kısmıdır ve kök, diş eti çizgisinin altında, çene kemiğinde bulunur.

İmplantoloji, diş implantlarına adanmış diş hekimliği dalıdır. Dental implant, çene kemiğine (maksilla veya mandibula) yerleştirilen yapay bir diş köküdür. Genellikle titanyum veya titanyum alaşımından oluşan bir vida şeklini alır.

Implantlar eksik dişlerin yerini alır

Diş implantları bir veya daha fazla dişi eksik olan hastalarda düşünülebilir. Diş implantı tek başına doğal dişin yerini tutmaz. İmplant çene kemiğine yerleştirildikten sonra implant üzerine bir abutment monte edilmelidir. İmplantolojinin temelinde bu yer doldurma işlemi vardır.

Değiştirilecek diş sayısına bağlı olarak, abutment(ler) üzerine yapay bir kuron, tam veya kısmi protez veya bir köprü hazırlanacak ve takılacaktır. Hastanın sadece bir dişi eksikse tek bir kuron yeterli olacaktır. Birden fazla dişin değiştirilmesi gerekiyorsa, birçok seçenek mevcuttur: birden fazla kronun bir köprü veya bir protez ile birleştiği tek bir implantın kullanılması veya farklı kronlara sahip birden fazla implantın kullanılması. İmplantoloji uzmanının önerdiği tedavi planına göre bu seçim hastaya kalmıştır.

Lokal anestezi altında yapılan hastane işlemi

Dental implantların yerleştirilmesi genellikle klinikte ve lokal anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi bir işlemdir. Diş hekimleri, ağız ve çene cerrahları, periodontistler ve diş hekimliği alanındaki diğer uzmanlar: Birkaç diş sağlığı uzmanı diş implantlarını takma konusunda niteliklidir. Bu profesyoneller kapsamlı implantoloji eğitimine sahip olmalıdır. Diş hekimleri ve protez uzmanları genellikle implantlar üzerine monte edilen kron, köprü ve protezlerin imalatında uzmanlaşırlar.

implantoloji

İmplantolojinin tarihsel geçmişi

1950'lerde İsveçli Per-Ingvar Brånemark titanyumun insan vücudu ile biyouyumluluğunu keşfetti. Uzun yıllar süren araştırmalardan sonra nihayet 1980'lerin ortalarında dental implant tekniği bilinir hale geldi ve dünyaya yayılmaya başladı.

Modern dental implantolojinin babası olarak kabul edilen Profesör Brånemark, aynı zamanda osseointegrasyon fenomenini, yani canlı kemiğin titanyum implantlarla kaynaşma yeteneğini keşfeden kişidir. Osseointegrasyon, implantı tıpkı doğal bir diş kökü gibi sağlam bir şekilde çeneye sabitler. Nitekim titanyum diş implantlarının çiğneme kuvvetlerine karşı dayanıklı ve uzun vadede güvenilir olduğu gösterilmiştir. Ayrıca implant çevresinde osseointegrasyon tamamlandığında bu implantı çıkarmanın tek yolu etrafındaki kemiği delmektir.

Titanyum, biyouyumlu bir malzeme

İmplant reddi kavramı, implantlar osseoentegre edilemeyen malzemelerden (örn.: çelik ve tantal) yapıldığında ortaya çıkan bir komplikasyon, titanyumun (biyouyumlu bir malzeme) ortaya çıkmasıyla ortadan kalkmıştır.

İmplantoloji giderek yaygınlaşmakta ve dünya çapında tüm diş hekimliği okullarında okutulmaktadır. Şimdiye kadar, bir veya daha fazla doğal dişini kaybetmiş hastaların ağızlarına milyonlarca osseointegre implant yerleştirildi.

Diş implantlarının faydaları

Bir hasta bir veya daha fazla dişini kaybettiğinde, diş implantlarının hareketli protezleri içeren diğer tedavilere göre birçok avantajı vardır.

* İmplantlar, sabit veya çıkarılabilir diş protezlerinin takılmasına izin verir.

* İmplantların üzerine monte edilmeyen çıkarılabilir protezlerde olduğu gibi (örneğin: kısmi veya tam protezler) diş etlerinde rahatsız edici bir sürtünmeye veya harekete neden olmadığı için daha rahat ve ihtiyatlıdırlar. Damağı hiç örtmeyen implant destekli bir protez elde etmek mümkündür.

* İmplant destekli protezi yerinde tutmak için yapıştırıcı (protez yapıştırıcısı) gerekmez.

* İmplantlar, çiğnemeyi ve sindirimi kolaylaştıran, konforu artıran ve konuşmayı kolaylaştıran yapay dişlere daha iyi bir stabilite sunar.

* Hastalar diyetlerini uyarlamaya zorlanmazlar.

* İmplantlar, implantlar ve ağzın bitişik yapıları (diş etleri, kemikler ve kalan dişler) arasında çiğneme kuvvetlerinin dağıtılmasına izin verir ve bu yapılar üzerindeki stresin azaltılmasına yardımcı olur. Sağlıklı dişler ağızdayken, hasta kalan bu dişleri implant takılmamışsa ve eksik dişlerin oluşturduğu boşluk boş kalmışsa daha uzun süre tutabilmeyi bekleyebilir.

* İmplantlar, dişlerin eksik olduğu yerlerde emilimini önleyerek alveolar kemiğin (dişleri destekleyen kemik) korunmasına katkıda bulunur. Aslında, bir diş eksik olduğunda, onu desteklemek için kullanılan alveolar kemik artık uyarılmaz ve yavaş yavaş bozulur.

* İmplantlar (geleneksel bir köprü durumunda olduğu gibi) bitişik dişlerin taşlanmasını ve değiştirilmesini gerektirmez.

* İmplantlar hem estetik hem de fonksiyonel olarak doğal diş izlenimi verir ve doğal diş kökü gibi çene kemiğine sabitlenmiş yapay bir kök görevi görür. Bu nedenle hastalar, birkaç diş kaybından etkilenen yüz özelliklerinin bütünlüğünü yeniden kazanabilirler.

* Bir implantın iki ana bileşeni (yapay taç ve implantın kendisi) diş çürümesinden etkilenmeyecektir.

* Osseointegrasyon tamamlandıktan sonra implantların nadiren değiştirilmesi gerekir ve bu nedenle güvenilir ve uzun vadeli bir çözüm sunar. Yüksek başlangıç ​​maliyetine rağmen, diş implantı, yaşam beklentisi göz önüne alındığında iyi bir yatırımdır.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.