Yirmi Yaş Dişi

Yirmi Yaş Dişi

Yirmi Yaş Dişi

Yirmi Yaş Dişi Nedir?

Yirmi yaş dişi nedir? Yirmi yaş dişi ne zaman çekilmelidir? sorularının cevaplarını inceleyeceğimiz bu yazımızda, aklınıza takılan sorulara cevap bulabileceksiniz. Öncelikle 20 yaş dişi, 17-26 yaşları arasında çıkan büyük azı dişleridir. Yirmi yaş dişi, akıl dişi olarak da isimlendirilmektedir.

Yirmi yaş dişleri en geç çıkan dişler olduğundan, bazı durumlarda, ağızda yirmi yaş dişleri için yeterli yer kalmadığı durumlar olabilmektedir. Yirmi Yaş Dişi, dişetinin içerisinde gömülü kalabilir, bu da şişme yaparak ağrıya yol açabilir. Yirmi yaşından önce çıktıysa, kökleri daha az gelişmiş olduğundan, diş çekimleri daha kolay olacaktır. Dolayısıyla mutlaka 16 yaşından itibaren Yirmi yaş dişi için kontrole gidilmelidir.

Bununla birlikte, diş fırçalanırken diğer dişlere nazaran daha zor fırçalandığından, ağrı ve ağız kokusuna neden olabilmektedir.

Yirmi Yaş Dişinin Zararlı Olduğu Durumlar Nelerdir?

Gömülü çıkan yirmi yaş dişi ağrıya ve şişmeye neden olur.

Yarı gömülü olarak çıkan yirmi yaş dişi, diğer dişleri sıkıştıracağından, dişin etrafında gıda sıkışmasına neden olarak enfeksiyona sebep olabilir.

Yirmi yaş dişinin çevresinde, diş etinde şişlik ve kızarıklar meydana gelebilir ve şiddetli ağrılara neden olabilir. Bu durum, boyun ve kulağa yayılan şiddetli ağrı, lenf bezlerinin şişmesi ve ağız açma ve yutkunma da ağrı meydana gelmesine sebep olabilmektedir.

Tam gömülü büyüyen yirmi yaş dişi, diğer dişlerin, çarpık veya eğri büyümesine neden olabilmektedir.

Yirmi yaş dişi, yanındaki dişe baskı yaparak, dişin çürümesine de sebebiyet verebilmektedir.

Tüm bunlarla birlikte, uzun süre fark edilmeyen yirmi yaş dişleri, ağızda ciddi zarara neden olan kistleri oluşturabilmektedir. Her zaman ağrılı büyüme süreci yaşatmayan yirmi yaş dişi için gerekli kontrollerin periyodik olarak yapılması uygun olacaktır.

20 yaş dişleri dışında, bazı durumlarda, köpek dişleri ve küçük azı dişleri de gömülü olarak kalabilmektedirler. Bu dişlerin, ortodontik olarak yerlerine getirilemeyecek durumda oldukları saptandığında, aynı şekilde operasyonla çekilmeleri gerekecektir.

Yirmi Yaş Dişi Nasıl Çekilir?

Yirmi yaş dişi, ağız içerisinde herhangi bir rahatsızlık vermeden büyümeye devam etse de bazı durumlarda ortodontik tedavi amacıyla çekilmesi gerekebilmektedir. Yirmi yaş dişinin çekimi için, lokal anestezi ile dişin bulunduğu bölge uyuşturulduktan sonra gereken işlem yapılmaktadır. Yirmi yaş dişi çekim işleminin çene cerrahları tarafından yapılması daha doğru olacaktır.

Yirmi Yaş Dişi Çekimi Sonrası Ağız Bakımı ve Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Çekimin gerçekleşeceği gün, tükürme, diş fırçalama, şiddetli çalkalama, pipet kullanma veya gargara işlemleri yapılmamalıdır. Yirmi Yaş Dişi Çekimi Sonrası, ilk iki gün ılık, taneciksiz ve yumuşak besinler tüketilmelidir. Her besin tüketimi ve diş fırçalamanın ardından doktor tarafından önerilen antiseptik gargaralar kullanılmalıdır.

Ağrı kesici ilaçlar ve eğer önerildiyse antibiyotik ilaçlar, düzenli olarak kullanılmalıdır. İyileşme sürecini bozacağından, ilk 48 saat sigara içilmemelidir.

Yirmi Yaş Dişi Çekiminden Sonra Çok Ağrı Olur mu?

Hızlı ve yeterli yapılan cerrahiyi takiben, fazla ağrı oluşmayacak ve oluşan ağrı hafif ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınabilecektir.

Yirmi Yaş Dişi Çekimi Sonrası Yüzde Şişlik Olacak mı?

Yanaktaki ödem, dişin durumuna göre ve kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. Şişlik oluşmaması için yanak bölgesine, ilk 24 saat soğuk tampon (buz kompres) yapılmalıdır. Hafif şişlik olması normal kabul edilebilir ve iyileşme sürecinin bir aşaması olarak değerlendirilir.

Gizlilik Politikası Çerez Politikası Copyright © 2022 FK DENT Tüm Hakları Saklıdır.